Lähes täydellinen (mutta kompakti) opas Google-optimointiin

Kuvitus hakukoneoptimoinnista, jossa kolme hahmoa analysoi SEO-sivua suurennuslasilla, tikkailla ja kannettavalla tietokoneella, ympärillään SEO-ikonit ja ruksi vihreässä ympyrässä.

Jokainen yritys haluaa varmasti olla se tulos, jota heidän potentiaalinen asiakkaansa klikkaa, kun hän etsii Googlesta.

Siksi, juuri siksi, Google-optimointi on niin tärkeää. Se on tehokas tapa parantaa sijoitusta Google-haussa, ja sitä kautta hankkia konversioita, liidejä sekä asiakkaita maailman suosituimmasta hakukoneesta.

Tässä artikkelissa käsittelemme Google-optimoinnin merkitystä sekä sitä, miten optimointia voi tehdä.

Google-optimoinnin merkitys

Miksi Google-optimointi on tärkeää

Google on maailmanlaajuisesti suosituin hakukone, jota ihmiset käyttävät päivittäin tiedon etsimiseen. Se hallitsee 81,95% (1/2024) maailmanlaajuisesta hakukonemarkkinasta (Statista), joten on sanomattakin selvää, että verkkosivuston optimointi Googlelle on tärkeää.

Se vaikuttaa moneen asiaan, kuten:

  • sivustosi kävijämääriin

  • sivustosi konversioihin

  • jos olet yritys, brändisi tunnettuuteen

Nyrkkisääntö on, että mitä paremmin sivustosi noudattaa Googlen laatimia suosituksia ja kriteereitä, sitä korkeammalle se sijoittuu hakutuloksissa.

Mistä tekijöistä Google-optimointi koostuu

Google-optimointi voidaan jakaa kahteen kategoriaan.

Sivuston sisäinen optimointi, johon tärkeimpinä kuuluu:

  • Laadukkaan sisällön suunnittelu ja tuotanto

  • Sivuston tekninen toimivuus

Sekä sivuston ulkoinen optimointi, jonka tärkein funktio on:

  • Linkkien rakentaminen arvovaltaisilta, alaasi liittyviltä sivustoilta.

Käsitellään edellämainittuja asioita tarkemmin yksi kerrallaan.

  1. Ensinnäkin, laadukas ja relevantti sisältö on avainasemassa.

    Googlen tavoitteena on aina palvella hakijaa parhaalla mahdollisella tavalla, joten kun tuotat sivustollesi hyödyllistä sisältöä, joka vastaa käyttäjien kysymyksiin ja tarpeisiin, se kiinnostaa luonnollisesti myös Googlea.

  2. Toiseksi, sivuston tekninen toimivuus on tärkeää Googlen indeksointia ja sijoitusta ajatellen.

    Syy on taas käyttäjäkokemuksessa. Google arvioi sen hausta sivustolle tulevien vierailijoiden kokemusta mm. viipymisajan ja välittömän poistumisprosentin avulla. Jos sivustosi on esimerkiksi todella hidas, tämä voi aiheuttaa suuren poistumisprosentin, ja Google tulkitsee tuon signaalina huonosta käyttäjäkokemuksesta, eikä välttämättä suosittele tulevaisuudessa niin usein sivustoasi saman haun tekeville ihmisille. Huolehdi siis, että sivustosi on toimii teknisesti ja pyri tarjoamaan mahdollisimman hyvä kokemus sivustosi käyttäjille.

  3. Kolmanneksi, linkkien rakentaminen on tärkeää ulkoisen hakukoneoptimoinnin kannalta.

    Google tulkitsee laadukkaat ja luonnolliset muilta sivustoilta sivustollesi ohjaavat linkit merkkinä sivustosi arvostuksesta. Google pitää backlinkkejä signaaleina siitä, että linkittävät sivustot luottavat sivuusi. Siksi on tärkeää, että hankit linkkejä arvostetuilta, alaasi liittyviltä sivustoilta. Linkkien rakentaminen vaati aikaa ja aktiivista työtä, joten se kannattaa suunnitella huolellisesti.

Kaikki edellämainitut asiat ja niiden optimointi tähtää siihen, että sivustosi saa enemmän kävijöitä Googlesta, ja siksi sitä voidaan kutsua Google optimoinniksi. Niinkuin aiemmin mainitsin, Google on ylivoimaisesti suosituin hakukone, ja kun 68% kaikista online-kokemuksista alkaa hakukoneesta (BrightEdge), on sivuston optimoiminen Googlen hakuun kiistattoman tärkeää erityisesti niille, jotka harjoittavat liiketoimintaansa verkossa. Tähän kategoriaan osuu tietenkin verkkokaupat, mutta miksi ei myös palveluyritykset.

Sivuston sisäinen optimointi

Sivuston sisäinen optimointi tarkoittaa niitä asioita, joita voit tehdä sivustosi sisällä optimoidaksesi sen käyttäjille sekä sitä kautta hakukoneille.

Siihen kuuluu:

  • Avainsanat

    On tärkeää valita liiketoiminnalle strategisesti tärkeimmät avainsanat, ja tuottaa sisältöä niiden pohjalta. Tähän liittyy suuren hakuvolyymien termien (esim. hakukoneoptimointi), lisäksi "pitkän hännän avainsanat" (esim. miksi hakukoneoptimointi on tärkeää). Pienemmän hakuvolyymin omaavat, useamman sanan sekä kysymysmuodossa olevat haut, muodostavat 94,72% prosenntia kaiksta hauista (Ahrefs), on siis tärkeää optimoida sivuston sisältö ne mielessä pitäen.

  • Sisällön rakenne

    Sisällön rakenne on erityisen tärkeää siksi, että ihmisten keskittymiskyky on tutkimusten mukaan 20 vuoden aikana kutistunut 2,5 minuutista 45 sekuntiin (Medicalxpress). Sivuston rakenne, otsikot, alaotsikot, lihavoidut tekstit, helpottavat tekstin lukemista ja tärkeiden asioiden sisäistämistä. Ne tarjoavat paremman kokemuksen sivuston käyttäjille, jotka viipyvät sivustolla pidempään, ja Google poimii tämän signaalina hyvästä sisällöstä, jota kannattaa suositella tuleville hakijoille. Rakenteella on myös toinen merkitys. Otsikot, alaotsikot ja tummennetut osiot sekä listat auttavat hakukoneita ymmärtämään sivuston sisällön hierarkiaa, ja myös tästä syystä sillä voi olla vaikutus sivuston hakukonesijoitukseen.

  • Sisällön laatu ja sen päivitys

    Google rakastaa uniikkia ja uunituoretta sisältöä. Vaikka sisällön säännöllinen päivitys on tärkeää, sitäkin tärkeämpää on julkaisemasi sisällön laatu. Ennen esimerkiksi avainsanojen sisällyttäminen tekstiin tietyin väliajoin oli tärkeää näkyvyyden kannalta. Nykyään Google ymmärtää konteksteja paljon paremmin, ja tästä syystä aiheen kokonaiskattavuus on paljon tärkeämpää kuin tekstiin ripotellut avainsanat. Päivitä sisältöä siis mahdollisimman usein, mutta älä missään nimessä tingi sen laadusta.

  • Sisäiset linkit

    Sisäiset linkit ovat tärkeitä Googlelle kahdesta syystä: Ne auttavat kävijöitä navigoimaan sivustolla relevanttien, toisiinsa liittyvien sisältöjen välillä, ja tarjoavat tästä syystä sivuston kävijöille paremman käyttäjäkokemuksen. Toiseksi, ne auttavat hakukoneiden "crawlereita" hahmottamaan aihekokonaisuuksia sekä sivujen välistä rakennetta. Oikein suunniteltu ja toteutettu sisäinen linkitys on todella tehokas keino näkyvyyden parantamiseksi Googlessa.

  • Metatiedot

    Metatiedot toimivat sivustosi esikatseluna Googlen hakutulossivulla. Koska ne ovat ensimmäinen asia, jotka potentiaaliset asiakkasi kohtaavat hakukoneessa, niiden on oltava informatiivisia sekä houkuttelevia. Tiivistä sivustosi sisältö mahdollisimman selkeästi ja siten, että se herättää kiinnostuksen. Pysy myös merkkirajoitusten sisällä, jotta metaotsikkosi ja metakuvauksesi näytetään kokonaan. Metaotsikon suositeltu pituus 50-60 merkkiä, metakuvauksen 150-160 merkkiä.

  • Sivuston tekninen toimivuus

    Tekninen toimivuus on olennainen osa sivuston sisäistä optimointia. Se kattaa sivuston latausnopeuden, mobiiliystävällisyyden, SSL/TLS-sertifikaatin käytön, selkeän URL-rakenteen, sivuston virheettömän toiminnan ja XML-sivustokartan. Jos haluat syventyä aiheeseen tarkemmin, käy tutustumassa teknistä hakukoneoptimointia käsittelevään artikkeliimme. Kun sivusto toimii, sekä käyttäjät että hakukoneet voivat saumattomasti käyttää ja ymmärtää sivustoasi, mikä parantaa sivustosi näkyvyyttä ja käyttäjäkokemusta.

Optimoi siis nämä asiat verkkosivustollasi ja seuraa niiden tehokkuutta analytiikan avulla. Muista, että Google-optimointi on ennen kaikkea prosessi, joka vaatii säännöllistä seurantaa, tiedon pohjalta oppimista ja strategian päivitystä sen mukaan, mikä toimii ja mikä ei.

Sivuston ulkoinen optimointi

Sivuston ulkoinen optimointi, tunnetaan myös nimellä off-page SEO, keskittyy verkkosivustosi ulkopuolelle jääviin tekijöihin, jotka vaikuttavat sivuston näkyvyyteen ja asemaan hakukonetuloksissa. Ulkoinen optimointi on yhtä tärkeää kuin sisäinen optimointi, sillä se auttaa rakentamaan sivustosi auktoriteettia ja luotettavuutta sekä parantaa sen näkyvyyttä hakukoneissa. Keskeisiä ulkoisen optimoinnin osa-alueita ovat:

  1. Linkkien rakentaminen (Link Building): Laadukkaiden ja aiheellisten backlinkkien hankkiminen muilta sivustoilta on ulkoisen optimoinnin kulmakivi. Linkit toimivat suosituksina hakukoneille, viestittäen sivustosi relevanssista ja luotettavuudesta. Yleisesti ottaen, mitä enemmän sivustolla on backlinkkejä, sitä enemmän liikennettä se saa Googlesta (Ahrefs). Siksi on tärkeää keskittyä luonnollisten linkkien hankkimiseen arvokkaan sisällön avulla.

  2. Sosiaalisen median hyödyntäminen: Vaikka sosiaalisen median linkit eivät suoraan vaikuta hakukoneiden rankingiin samalla tavalla kuin muut linkit, aktiivinen läsnäolo ja jakaminen sosiaalisessa mediassa voivat lisätä sivustosi näkyvyyttä, tuoda liikennettä ja edistää linkkien saantia.

  3. Tuotetun sisällön markkinointi ja jakaminen: Sivuston sisäsisessä optimoinnissa käsiteltiin laadukkaan sisällön suunnittelua, sen tuotantoa ja merkitystä. Muista kuitenkin jakaa sitä myös muilla alustoilla, kun omalla sivustollasi. Tämä auttaa tavoittamaan laajemman yleisön ja mahdollisesti myös hankkimaan arvokkaita backlinkkejä.

  4. Paikallinen SEO: Erityisesti paikallisille yrityksille paikallisen näkyvyyden parantaminen hakukoneissa on tärkeää. Tämä voi sisältää yrityksen listauksen Google My Business -palvelussa, paikallisten hakemistojen hyödyntämisen ja paikallisiin tapahtumiin osallistumisen.

Google-optimoinnin historia, kehitys ja tulevaisuus

Google on aina arvostanut, ja todennäköisesti tulee myös aina arvostamaan laadukasta ja käyttäjäystävällistä sisältöä. Aikoinaan hakukoneoptimointia pystyi kuitenkin tekemään kikkailemalla esim. valtavilla määrillä pinnallista sisältöä tai avainsanojen täyttämisellä tekstiin luonnottomasti. Ei enää.

Google on vuosien varrella päivittänyt algoritmiään säännöllisesti, ja todennäköisesti tulee myös tekemään näin tulevaisuudessa. Tämän tavoitteena on parantaa Googlen hakukonetta ja sen kykyä tarjota hakijalle parasta mahdollista sisältöä. Yhteenvetona voidaan todeta, että jos jotakin, niin varmasti sisällön laadun ja ainutlaatuisuuden merkitys vain tulee tulevaisuudessakin korostumaan. Erityisesti aikana, jona teköälyllä voi luoda pinnallista sisältöä vaikka romaanin verran päivässä, inhimillinen, käyttäjälähtöinen ja arvoa tarjoava sisältö tulee varmasti nousemaan arvoon arvaamattomaan.

Mistä hankkia hakukoneoptimointi-palveluita?

Vielä ennen loppusanoja lyhyt katsaus hakukoneoptimointipalveluiden hankintaan. Hakukoneoptimoinnin ostaminen kannattaa suunnitella huolellisesti, sillä markkinoilla on tarjolla monenlaisia palveluntarjoajia. Valitessasi hakukoneoptimointipalveluita, kiinnitä huomiota seuraaviin kriteereihin:

  1. Erikoistuminen ja kokemus

    Valitse palveluntarjoaja, jolla on vankka kokemus hakukoneoptimoinnista ja tuntemusta alasta.

  2. Referenssit ja asiakaspalautteet

    Tutki palveluntarjoajan referenssejä ja lue asiakkaiden antampalautteita saadaksesi käsityksen heidän ammattitaidostaan ja luotettavuudestaan.

  3. Palveluiden sisältö

    Selvitä, mitä palveluita tarjotaan ja ovatko ne juuri sinun tarpeitasi vastaavia. Keskustele palveluntarjoajan kanssa ja varmista, että he ymmärtävät yrityksesi tavoitteet ja tarpeet.

  4. Hinta-laatusuhde

    Vertaile eri palveluntarjoajien hintoja ja palveluiden sisältöä. Valitse palveluntarjoaja, jonka hinta-laatusuhde on tasapainossa.

Tutustu syvällisempään analyysiin aiheesta artikkelissamme: SEO-toimiston valinta.

Yhteenveto

Kiitos, kun luit artikkelin. Toivottavasti se auttaa sinua optimoimaan sivustosi Googlelle, ja saavutat sen ansiosta niitä tavoitteita, joihin keskityt. Tiivistetään vielä koko paketti yksinkertaiseen muotoon.

Google-optimoinni tärkeimmät tekijät:

  • Sisältö

    Sisältö on aina ollut kuningas, ja sen merkitys vain vahvistuu. Luo käyttäjäystävällistä, arvoa tuovaa sisältöä kohderyhmällesi ja voit menestyä Googlen haussa.

  • Sivuston toimivuus

    Tekninen toimivuus on sivustosi selkäranka, jonka ansiosta muut optimointi-toimenpiteet voivat päästä täyteen potentiaaliinsa. Varmista siis, että sivustosi on nopea ja toimii moitteettomasti kaikilla laitteilla.

  • Linkit

    Backlinkit ovat edelleen osa optimointia hakukoneille. Linkittävät sivustot viestivät Googlelle siitä, että sivustosi on luotettava. Jos alasi arvostetut sivustot linkittävät sivustollesi, Google näkee sivustosi todennäköisimmin luotettavana tiedonlähteenä, ja kun julkaiset alaasi liittyvää tietoa tai oppaita, kasvatat mahdollisuuksiasi löytyä hakukoneista, kun ihmiset etsivät.

Kiitos vielä. Mikäli kaipaat SEO-asiantuntijan apua Google-optimointiin tai sinulla on kysyttävää aihetta sivuten, autamme mielellään. Meihin voit aina pienelläkin kynnyksellä ottaa yhteyttä ja autamme parhaamme mukaan.

 
Karri Kuusisto

SEO-asiantuntija ja toinen Asiakas Groupin perustajista. Karri on työskennellyt hakukoneoptimoinnin parissa vuodesta 2018 ja auttanut kymmeniä suomalaisia verkkokauppoja sekä palveluyrityksiä saavuttamaan asiakkaita hakukoneesta ja kasvattamaan liiketoimintaansa verkossa. Töiden ulkopuolella hänet voi löytää uimasta, juoksemasta tai lomalta entisestä kotimaastaan Kroatiasta.

Edellinen
Edellinen

Verkkokaupan avainsanatutkimus: Opas sisällön optimointiin

Seuraava
Seuraava

Paranna yrityksesi näkyvyyttä Google My Businessin avulla